Tips voor het maken van betere foto’s

Het maken van mooie foto’s blijft altijd lastig. Zeker als niet over de duurste apparatuur beschikt en weinig ervaring hebt. Toch kan iedereen met een beetje hulp mooie foto’s maken. Daarom geven we in dit artikel wat tips!

De belichting

Een belangrijk aspect bij het maken van foto’s is de belichting. Hoe meer licht, hoe duidelijker foto’s over het algemeen zijn. Hierbij is natuurlijk licht vaak het beste. Foto’s maken op een zonnige middag heeft dus de voorkeur boven foto’s maken op een bewolkte dag of ‘s avonds. Houdt tevens rekening met de stand van de zon. Wanneer je recht tegen de zon in gaat fotograferen zul je namelijk donkere foto’s krijgen.

Wanneer je binnen foto’s maakt, kies dan voor een ruimte met veel ramen, en fotografeer dicht in de buurt van een raam. Is het nog steeds te donker, gebruik dan lampen. Let er wel op hoe je deze plaatst.

De omgeving/achtergrond

Een ander belangrijk aspect is de achtergrond van de foto. Je wilt de aandacht vestigen op hetgeen dat je fotografeert. Of dit nu een persoon, dier of auto is. De aandacht mag dus niet afgeleid worden door een te drukke achtergrond. Zorg dus dat er zo min mogelijk dingen op de achtergrond te zien zijn. Kies ook voor een rustige en zo egaal mogelijke kleur op de achtergrond. Desnoods kun je je camera laten focussen op hetgeen dat centraal staat in je foto, zodat de achtergrond wat onscherp wordt.

Filters/bewerken

Natuurlijke foto’s zijn mooi. Echter kunnen filters net even dat beetje extra’s geven. Schaam je er dus niet voor om wat filters uit te proberen. Iedereen doet het immers tegenwoordig! Let er wel op dat de kleuren niet te onwerkelijk worden. Iets meer kleur kan wonderen doen, maar overdrijf niet. Less is more!

Daarnaast kun je achteraf een fotobewerkingsprogramma gebruiken om wat kleine details bij te werken, maar hou het wederom simpel.

Overlaten aan een professional

Wanneer je ergens foto’s van echte topkwaliteit voor nodig hebt, kun je dit soms beter aan een professional overlaten. Zo kun je voor het laten maken van een zakelijke portretfoto bij LINK Fotografie terecht. Deze foto kun je bijvoorbeeld gebruiken voor je visitekaartje of je CV!

Bekijk ook